Göm menyn

Per Milberg

Per Milberg

<b>LiU kommer att fira Linné med start nu i september. Trots att han faktiskt behandlade Östergötland styvmoderligt i sina skrifter och till och med ansåg Mjölbys värdshus så uselt att han hellre for vidare i natten än stannade där. Så vad finns då att fira? </b>

– Han är ändå, tillsammans med Darwin, världens mest kända vetenskapsman inom biologin. Det kan vara värt att uppmärksamma i alla fall …

<b>Vad kommer att hända?</b>

– Sedan ett tag tillbaka finns det Linnéutställningar på biblioteket i D-huset och TekNat biblioteket på Valla, och i Norrköping i biblioteket i Kåkenhus. Nu i september uppmärksammar vi Linné med två evenemang.

– Den 14 september blir det föreläsningar och en tur i fält. Linné var en pionjär också på det pedagogiska området och var så vitt bekant den förste svenska akademiska läraren som tog med sig studenterna ut. Han nyttjade landskapet både som kunskapskälla och som föreläsningssal.

<b>Den förste utomhuspedagogen, med andra ord?</b>

– Det skulle man kunna säga. Det är också Centrum för utomhuspedagogik och miljö och Anders Szczepanski som håller i den aktiviteten. Andra medverkande är Sverre Sjölander, professor emeritus i zoologi, och Jean Paul Strid professor i topolingvistik.

<b>Det andra septemberevenemanget, den 28, har ni kallat "Linné i tiden". Då har inte mindre än åtta föreläsare engagerat sig!</b>

– Det är fantastiskt och visar om något på det stora intresset för Linné också på LiU! Då kommer det att inte bara att handla om Linné i tiden utan Linné om tiden: blomsterur och almanack med botanikern Dan Wahlström, IFM. Om landskapet på Linnés tid berättar Björn Segrell från Tema, om Linné och språket talar Jean Paul Strid, professor i språk och kultur. Linné som författare har litteraturvetaren Peter Hansen tagit på sin lott. Temaprofessorn Martin Kylhammar kommer in på samma område och tar upp Linné, Sten Selander och Kerstin Ekman och förtrogenhetens tradition i svensk naturskildring. Två läkare står också på föreläsningslistan: Arend Wallenqvist tar upp Linnés efterföljare i Östergötland och Bengt Normann kommer att berätta om Linné – läkaren.

<b>Men firande är slut med detta?</b>

– Nej, sedan fortsätter Linnéfirandet med LiTH:s populärvetenskapliga dag den 17 oktober för att avslutas med en akademisk festkonsert till Linnés ära i de Geer-hallen i Norrköping den 16 november. Och då sjunger - vilka annars vid just detta tillfälle – LiU:s akademiska damkör Linnea.

<b>Kan intresserade bara dyka upp på evenemangen eller behövs anmälan?</b>

– Man måste anmäla sig på hemsidan för Linnéfirandet. Vi måste kunna beräkna bussar för fältturen till eklandskapet, föreläsningssalar och inte minst ha kaffe så det räcker.


<b>Linnés egen hemsida på LiU: www.liu.se/linne/</b>Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Helen Dannetun väljer att avstå förlängning som rektor

Helen Dannetun kommer inte att kandidera till en förlängning av sitt uppdrag som rektor för Linköpings universitet när hennes nuvarande förordnande går ut den siste juni 2020.

Tolv miljoner till LiU för forskning om konsekvenserna av AI

Forskare vid LiU får sammanlagt tolv miljoner kronor inom WASP-HS för forskning om etik, samhälle och beteende i teknikskiftet till artificiell intelligens och autonoma system.

Styrningsideal skapar konflikter i mindre kommuner

Ledande politiker och tjänstepersoner inom samma kommun kan ha olika syn på hur den kommunala politiska styrningen i kommunen borde organiseras, något som kan skapa spänningar och konflikter inom organisationen. Även politiker och tjänstepersoner har olika uppfattning om hur olika motstridiga ideal ska balanseras.

Fisken som hjälper läkemedelsforskarna

Vilken behandling kommer just den här patienten ha störst nytta av? Eller vilka substanser är mest lovande för läkemedelsföretag att utveckla vidare? Det är frågor som forskare vid Linköpings universitet söker svar på med hjälp av embryon av den lilla zebrafisken.

Långsamma förbättringar i Bangladeshs textilindustri

Arbetsvillkoren och säkerheten för de anställda i textilindustrin i Bangladesh har blivit bättre. Men skillnaderna mellan olika fabriker är stora och ännu är bristerna och missförhållandena många. De stora multinationella företagen både skapar och löser problem.

Vilken invigningsvecka!

Musik, föreläsningar, guidade turer och experimentverkstad. En intensiv och välbesökt invigningsvecka är över och Studenthuset kan vid det här laget anses som mycket väl invigt.

Kärt återseende för läkarstudenter modell -69

Det är 50 år som gått sedan den första kullen studenter började på den då nya läkarlinjen. Nu återsågs de på Campus US, guidades i gamla välkända lab och inte minst stod en tur ned i kulvertarna på programmet.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-09-13