Göm menyn

Polopoly kommer stängas 15 december 2023. Innan dess behöver kvarvarande sidor flyttas eller tas bort. Medarbetare kan läsa mer på FAQ Polopoly Avveckling


Linköpings Akademiska Orkester

Välkommen!

Nya loggan

Linköpings Akademiska Orkester, LAO, är universitetets egen symfoniorkester. I orkestern spelar främst studenter och anställda vid Linköpings Universitet, men vi har även medlemmar utanför universitetet. Vi repeterar i Musicum på campus Valla. Orkestern ger både egna konserter med varierande program och medverkar vid universitetets promotioner och konserter. Vi gör också större produktioner där vi samarbetar med universitetets körer, solister och andra orkestrar.

Det är möjligt för dig som spelar ett orkesterinstrument att studera orkesterspel som kurs i max 4 terminer vid LiU. Varje termin motsvarar 7,5 högskolepoäng och bygger på medverkan i LAO:s verksamhet.

Merete Ellegaard är dirigent och konstnärlig ledare för LAO. Kontakta henne om du är intresserad av att spela i orkestern eller vill veta mer om kursen ”Orkesterspel”.

Tel. 013 – 28 40 55

merete.ellegaard@liu.se

 

AKTUELLT


Söndagen den 20 november kl. 17.00, Missionskyrkan i Linköping

KVINNAN OCH HAVET

The SeaLinköpings akademiska orkester möter Linköpingsbaserade mezzosopranen Helene Ranada. På programmet står tre tonsättares skildringar av havet och ett eldigt svartsjukedrama i spansk tappning. Vi bjuder på många nyanser av havsblått - från lätt bris, med tillhörande måsskrik i fjärran, till full stormstyrka.

Program
Klara Stirner - The Sea
Helena Munktell - Bränningar
Edward Elgar - Sea Pictures
Manuel de Falla - El Sombrero de tres Picos

Medverkande
Helene Ranada, mezzosopran
Merete Ellegaard, dirigent
Robert Liljenström, berättare
Linköpings akademiska orkester

Biljett köpes på plats.
Biljettpris 100 kr (40 kr mot uppvisande av LiU-kort) Barn, sjöjungfrur och havande går gratis.

 

 

 

 

 

Tidigare program

Onsdag 14 september kl. 18.30-21.00, stora salen, musicum

ÖPPEN REPETITION

Linköpings akademiska orkester bjuder in till öppen repetition. Alla som spelar ett orkesterinstrument är välkomna att sitta med och spela med oss under repetitionen, umgås med våra musiker i pausen och boka in sig för en provspelning till orkestern om man är intresserad av att bli medlem i orkestern. Vi kommer att repetera på det program vi ska göra på vår höstkonsert den 20:e november och kanske även plocka fram något av de stycken vi spelade på vår spel- och filmmusikkonsert i våras.

 

Söndag 8 maj 2016 kl. 17.00, crusellhallen, konsert&kongress i linköping

FAR AND AWAY

FAW storFAR AND AWAY hyllar science fiction och fantasy som genrer, och istället för att fokusera på bara ett medium hämtas musiken från de mest älskade filmerna, tv-serierna och spelen med rymd- och fantasytema.
Orvar Säfström, känd från Filmkrönikan, guidar oss genom spännande och drömska sagoklanger från bl a STAR WARS, SAGAN OM RINGEN, AVATAR, NARNIA, HALO och HARRY POTTER.
Sopranen Sabina Zweiacker medverkar i stämningsfulla sånger från GAME OF THRONES, SKYRIM och BATTLESTAR GALACTICA.

Medverkande:
Linköpings Akademiska Orkester, Akademisk orkester, Örebro.
Dirigent: Merete Ellegaard & Katarina Andreasson.
Presentatör: Orvar Säfström.
Solist: Sabina Zweiacker, sopran.

 

 

SÖNDAG 5 MArs 2016 KL. 17.00, MISSIONSKYRKAN, LINKÖPING

Toreador

TOREADOR!

Varmt välkomna på en konsert där Linköpings akademiska orkester bjuder på finskt vemod, österrikiskt lugn och spansk hetta. De två huvudverken på programmet är Mozarts klarinettkonsert med tillsammans med solist Dan Larsson, konsertmästare i Östgöta Blåsarsymfoniker, och Sibelius 3:e symfoni. Dessa båda verk får en inramning av 

Bizets båda Carmensviter som bygger på hans kända opera med samma namn. 

 

Lördag 12 december 2015 Kl.16, Missionskyrkan i Linköping

                                        

A CHRISTMAS FESTIVAL!

Julkonsert med Linköpings akademiska orkester och damkören Linnea      

 

JulkonsertPROGRAM

L. Anderson - A Christmas Festival

R. Vaughan Williams - "Winter" ur Folk Songs of the Four Seasons för damkör och orkester

S. Prokofiev - Löjtnant Kijé

O. Gjejlo - Ubi Caritas

J. Rutter - Tomorrow shall be my dancing day

...och många fler musikaliska julkarameller

 

Söndag 11 oktober 2015 Kl.16, Missionskyrkan i Linköping

 

KEJSARENS NYA KLÄDER                                                                Kejsarens nya kläder

Program

G. Jacob - The barber of Seville goes to the devil

E. W. Korngold - Theme and variations op. 42

A. Copland - Music for movies

L. van Beethoven - Pianokonsert nr. 5, "Kejsarkonserten"

Medverkande

Linköpings akademiska orkester

Terés Löf, Solist

Merete Ellegaard, Dirigent

 

 

 

Lördag 11 April 2015 Kl. 16, Missionskyrkan i Linköping

Sagor och väsen

SAGOR OCH VÄSEN

Linköpings akademiska orkester bjuder in till en konsert med musik ur sagornas värld. Det blir äventyrligt, händelserikt och lättlyssnat.
Vi kommer att möta Hans och Greta i Engelbert Humperdincks skönklingande uvertyr till operan med samma namn. En romantisk inledning i Brahms-stil.

Verket "Fairytales for accordion and orchestra" av den tjeckiske tonsättaren Vaclav Trojan är fyllt av sagoväsen. I 7 korta satser berättar accordeonet och orkestern om prinsessor, prinsar, drakar, akrobater och magiska speldosor. Solist i detta verk är den finske accordeonisten Ari Lehtonen.

Efter paus blir det svenskt. Vi spelar ut vintern med Lars-Erik Larssons 4 vackra vinjetter ur En Vintersaga.

Konserten avslutas med Zoltan Kodalys färgsprakande Háry János-svit. En ungersk Baron von Münchhausen tar plats på värdshuset i byn och berättar om hur han besegrat Napoleon och vunnit kejsarinnans hjärta.
 

Medverkande:
Linköpings akademiska orkester
Ari Lehtonen, accordeon
Merete Ellegaard, dirigent

Biljetter säljes i anslutning till konserten. Pris: 100 kr (40 kr för studerande och personal vid LiU.) Barn, troll och häxor går gratis.

 

LÖRDAG den 29 mars 2014 KL. 19 i crusellhallen, linköping konsert & kongress

SCORE - OCHESTRAL GAME MUSIC

LAO och KTH:s akademiska kapell spelar dataspelsmusikscore

Den har växt till ett internationellt fenomen, är skriven av prisbelönta kompositörer och framförs av världens främsta orkestrar. Spelmusiken är levande och kraftfull och står stadigare på egna ben än den närbesläktade filmmusiken. Ta chansen att upptäcka underbar symfonisk musik du inte ens visste fanns.

SCORE är Skandinaviens främsta konsertserie med spelmusik. SCORE's spelmusikkonserter har spelats i utsålda konserthus i Sverige, från Malmö i söder till Umeå i norr. Nu kommer SCORE äntligen till Linköping i ett samarbete mellan Linköpings akademiska orkester och KTH:s akademiska kapell. Orvar Säfström är vår guide under denna fantastiska resa genom spelens musikaliska världar.

Många tror att spelmusiken enbart rör den yngre publiken, men vi vill verkligen uppmana alla som älskar symfonisk musik att komma och upptäcka denna spännande genre! SCORE är en hyllning till spelmusiken, helt i sin egenrätt. Musikälskare kan luta sig tillbaka och njuta, spelentusiaster kan svepas med i ljuva spelminnen.

Biljetter köps på Linköping Konsert & Kongress eller via ticnet.se. Pris 195 kr (barn/ungdom/student/pensionär 125 kr)

Medverkande:
Linköpings akademiska orkester
KTH:s akademiska kapell
Dirigenter: Merete Ellegaard och Gunnar Julin
Solist: Sabina Zweiacker, sopran
Presentatör: Orvar Säfström

På programmet står musik från:
Assassin's Creed
Secret of Mana
The Last of us
Shadow of the Collossus
Nino No Kuni
Wing Commander
Suikoden
Age of Conan
Beyond: Two Souls
Sonic the Hedgehog
Journey
Tomb Raider
Final Fantasy
Skyrim
Bioshock Infinite

Konserten spelas även i Berwaldhallen, Stockholm söndagen den 30 mars kl 18.00.

 

lördag 10 maj 2013 kl. 15.00 i crusellhallen, linköping konsert & kongress

FINE - EN AVSKEDSKONSERT

Slutet på en lång och enastående musikepok är i antågande då director musices Hans Lundgren går i pension. Detta firas med en avskedskonsert lördagen den 10 maj kl. 15.00 i Crusellhallen i Linköping med Linköpings Studentsångare, Östgöta Kammarkör, Linköpings Akademiska Orkester och den akademiska damkören Linnea.

Intäkterna från konserten går oavkortat till den nybildade ”Hans Lundgrens fond för främjande av akademisk musik vid Linköpings universitet”.

Sedan 1979 har Hans Lundgren verkat i Östergötlands musikliv. Då tog han över Lihkören som kom att bli hans skötebarn under 35 år. Sedan 2011 heter kören Linköpings Studentsångare och är en väletablerad kör med drygt 60 sångare som spridit sin körkonst över stora delar av världen. År 1989 var han med och bildade Östgöta Kammarkör, med vilken han gjort ett stort antal produktioner av barockmusik och nutida musik och senast det stora projektet med Karl Jenkins ”The armed man” med Östgöta Blåsarsymfoniker. År 1993 grundade Hans Lundgren Linköpings Akademiska Orkester på uppdrag av universitetets rektor Sven Erlander, en orkester som också var Sveriges första universitetsutbildning i orkesterspel. Den akademiska damkören Linnea startades 1997 av Lihkören och Hans Lundgren var dess dirigent under 7 år.

Nu får vi under Hans ledning höra alla fyra ensemblerna var för sig och tillsammans, i ett program som Hans själv valt ut bland några favoritstycken.

 


 

Söndag den 24 november 2013 KL. 17 i Missionskyrkan, Linköping

Classic Fantastic!

LAO firar 20-årsjubileum med en sprakande önskekonsert

Musikönskningar från bl a Linköpings körnestor Hans Lundgren, landshövding Elisabeth Nilsson och borgmästare Ann-Cathrine Hjerdt. Klassiska pärlor, örhängen och uruppförande.
Solister Sofia Flodin, mezzosopran och Niklas Wahlström, klarinett
Dirigent Merete Ellegaard

 

Torsdag den 16 maj 2013 Kl. 18 i Crusellhallen

Akademisk Festkonsert

Linköpings Akademiska Orkester
Gästsolister Jakob Koranyi, cello; Malin Broman, violin
Dirigent Merete Ellegaard

 

Söndag den 17 mars 2013 KL. 17 i Missionskyrkan, Linköping

VÅRKONSERT

Poulenc och hans polare

Linköpings Akademiska Orkester och den akademiska damkören Linnea
Tobias Almborg, recitatör
Dirigent Merete Ellegaard

 

Torsdag 15 november 2012 Crusellhallen

Akademisk Festkonsert

Linköpings Akademiska Orkester
Gästsolist Staffan Scheja
Dirigent Michael Bartosch
Fri entré för anställda och studenter!


Fredag 7 december 2012 Missionskyrkan

Linneas Luciakonsert

Linköpings vackraste Luciatåg! Traditionsenlig Luciakonsert med den akademiska damkören Linnea och Linköpings Akademiska Orkester.
Dirigent Michael Bartosch


 

Stars and stripes forever!

LAO gör ett helt amerikansk program på första april.

  • Linköping söndagen 1 april kl. 17.00 i Missionskyrkan. Entré 100 kr. (40 kr för studenter och anställda vid LiU. Gratis inträde för barn och vid uppvisande av giltigt green card.)

LAO:s stråkar möter violinisten Jaroslav Sonsky och den franska pianisten Sylvaine Wiart.

Till minne av förintelsen gjorde LAO en produktion tillsammans med Jaroslav Sonsky och Sylvaine Wiart. Mendelssohns dubbelkonsert för violin, piano och stråkar framfördes, samt härlig musik av Debussey och musik ur Schindlers list. Stående ovationer!

 

Nyårsfest på Borggården

LAO fick äran att avsluta året tillsammans med alla Linköpingsbor vid det årliga nyårsfirande på Borggården. Tillsammans med Idoldeltagaren Nicholas Perry och sopranen Åsa Danielsson bjöd orkestern på både pop och operapärlor i ett kylslaget Linköping.

 

 

Linköpings Akademiska Orkeseter


Sidansvarig: merete.ellegaard@liu.se
Senast uppdaterad: 2016-10-27