Göm menyn

Studentröster

Julie Anne Sjaastad

Julie Anne Läste konstvetenskap år:
2005-2008 (inom Kulturvetarprogrammet)
Yrke / verksamhetsområde:
Arbetar som konstskribent för Art Radar (Hong Kong), doktorand i konsthistoria på Ludwig-Maximillians-Universität i München
 

När man studerar konstvetenskap, innebär det inte bara att man lär sig fakta om de olika genrerna, konstnärerna, sammansättningar av färg och ljus på en bild eller olika element som en byggnad består av. Det finns så mycket mer som ämnet erbjuder - filosofi, historia, sociologi m.m. Ämnet öppnar ögonen för världen runt omkring dig, ökar din kunskap av det förflutna och din uppskattning för nutiden. Den öppnade inte bara världen för mig, den gav mig även chansen att få träffa många fantastiska människor som arbetar med konst. Jag kan inte tänka mig något ämne som har mer att erbjuda än konstvetenskap.
 
 
 

Kerstin Björsson

Kerstin Björsson

Läste konstvetenskap år:
2006-2009 (inom Kulturvetarprogrammet) - LiU:s stipendiat Svenska Institutet i Rom hösten 2009
Yrke / verksamhetsområde:

Projektledare för Musik ska Byggas utav Glädje, cirkelledare samt projektstöd vid Sensus studieförbund i Örebro

Det är ett fantastiskt roligt ämne och intresse fanns hos mig sedan tidigare. Bilder är en stor del av vår vardag, vare sig vi är medvetna om det eller ej. Konstvetenskap handlar om så mycket mer än att bara ”titta och tolka”, det involverar till exempel makt, sociologi, psykologi, teori, historia, vem jag är och hur jag möter världen. Jag har hittat min nisch i livet som handlar om människor, konst och möten. Jag har lärt mig att det handlar inte om vad man blir, det handlar om vad man vill och vad man gör med det!

 

 


Mattias Frisk

Bild av Mattias

Läste konstvetenskap år:
2007-2009
Yrke / verksamhetsområde:
Egen företagare inom reklam

Konstvetenskapen handlar inte bara om konst, även om man självklart går igenom konsthistorien. Utbildningen inbegriper teorier för hur vi uppfattar bilder i allmänhet och belyser sociala och kulturella företeelser som inte alltid är uppenbara. Om man är intresserad av bilder och vad de har för påverkan och plats i samhället är konstvetenskapen ett mycket spännande ämne.

 


 


Carina Milde

Bild av Carina

Läste konstvetenskap år:
2002-2005 (inom Kulturvetarprogrammet)
Yrke / verksamhetsområde:
Intendent / EWK-museet Centrum för politisk illustrationskonst

Att läsa konstvetenskap och visuell kommunikation har öppnat en lång rad av möjligheter för mig ute på arbetsmarknaden där både undervisning på universitetet och arbete inom museivärlden är några. Förutom konsthistoria så får man en bred kontextuell kunskapsbas om bilders betydelse i samhället där bland annat den massproducerade bilden studeras. Ämnen som historia, filosofi och litteraturvetenskap vävs in i undervisningen och ger en historisk kontext som är ovärderlig bland annat i mitt nuvarande arbete som intendent vid ett museum som fokuserar på massproducerade bilder.

 


Dietmar Mölk

Bild av Dietmar

Läste konstvetenskap år:
1991-94
Yrke / verksamhetsområde:
Entreprenör. marknadskonsult, föreläsare

Konstvetenskap på åtminstone A och B-nivå är absolut nödvändig allmänbildning för alla som jobbar inom media, reklam, marknadsföring, utbildnings- eller kultursektorn. Konst är frusna ögonblick, sällan sanna, historiskt oftast köpta, färgade av tiderna ideér, fördomar, maktförhållanden och subtila underströmmar. Venus från Willendorf, Parthenon, Sixtinska kapellet, Frukost i det gröna, Guernica, Rondellhundarna eller Anna Odells mediakonst är alla samtidsdokument – och du är totalt ute om du inte har lärt dig sätta in dem i ett sammanhang.


 


 


Sidansvarig: gary.svensson@liu.se
Senast uppdaterad: 2015-08-25