Göm menyn

Teknik- och naturvetenskap

Vid Linköpings universitet bedrivs teknisk- och naturvetenskaplig forskning vid både institutioner och ett antal forskningscentrum - från grundläggande ingenjörsvetenskap, matematik och datavetenskap till tillämpad forskning. Tonvikten har sedan begynnelsen legat på framväxande teknologier som bioteknik, materialvetenskap, industriell teknik och management och informationsteknik.

Datavetenskap

Ekonomisk och industriell utveckling

Fysik, kemi och biologi

Matematik

Medicinsk teknik

Systemteknik

Teknik och naturvetenskap

Forskningscentrum

 

 

nyheter

ung kvinna framför spegel gömmer ansiktet

Kraftig fixering vid utseendet kan vara dold psykisk sjukdom

Dysmorfofobi, eller BDD, tycks vara en relativt vanlig psykisk sjukdom i Sverige, enligt en avhandling från LiU. Forskningen pekar på att personer som lider av BDD upplever att sjukdomen är okänd även inom vården.

Trä andas välmående

Vi mår bra av trä

Nu är det vetenskapligt bevisat, det som många inom byggbranschen redan vet: trä i byggnader, möbler och på väggar är bra för vår hälsa och vårt välbefinnande.

Mål nr 7

Biogas inte ett bränsle i mängden

Biogas har samhällsnyttor långt utöver att vara ett fossilfritt bilbränsle och bidrar till samtliga FN:s hållbarhetsmål. Det visar Linda Hagman och Mats Eklund, Biogas Research Center, i en vetenskaplig rapport.

Värmetransistor

Första värmedrivna transistorn

Dan Zhao och Simone Fabiano vid Laboratoriet för organisk elektronik har tagit fram en termoelektrisk organisk transistor. En grads ökning räcker för att få en mätbar förändring av strömmen i transistorn.

Manon Kok

Sensorer för nytta och lek

Med hjälp av sensorer fästa på kroppen kan vi fånga rörelsemönster, till nytta för såväl spel- och film-industrin som för medicinsk rehabilitering och elitidrott. Manon Kok har ägnat sin doktorsavhandling åt tröghetssensorer.


Sidansvarig: therese.ekstrand.amaya@liu.se
Senast uppdaterad: Fri Feb 10 11:34:18 CET 2017