Göm menyn

Materialvetenskap

AFM

Internationellt interdisciplinärt laboratorium för avancerade funktionella material, AFM

Vi har grundat ett Internationellt interdisciplinärt laboratorium för avancerade funktionella material (AFM) som bidrar till forskning på högsta nivån. Vårat arbete i konkurrenskraftiga Excellence Center har blivit utvärderat som som excellent till utmärkt av VR, SSF och VINNOVA.

Utlysning för AFM2017 Forskningsanslag

Härmed utlyser Advanced Functional Materials, the Strategic Research Area (SRA, SFO) på LiU i Material Sciences 4 forskningsprojekt på 500 kSEK/år per projekt.

Mer info finns här.

 

Conference on Advanced Functional Materials (AFM2016)

23-24 August 2016

Vildmarkshotellet Kolmården, Norrköping, Sweden

Se mer information och anmäla sig på hemsidan (engelska).

 

2016 års Nobelpris presenteras av forskare från Linköpings universitet

Medicin
Dec. 5 - Prof. Karin Öllinger
12:15 i Schrödinger (E324), Fysikhuset, Campus Valla

Kemi
Dec. 6 - Dr. Bo Durbeej
12:15 i Schrödinger (E324), Fysikhuset, Campus Valla

Fysik
Dec. 7 - Prof. Igor Abrikosov
12:15 i Schrödinger (E324), Fysikhuset, Campus Valla

 

Arrangeras av forskarskolan Agora Materiae och Forum Scientium tillsammans med Institutionen för Fysik, Kemi och Biologi (IFM), Linköpings universitet. 

 

Forskarporträtt

Björn Alling

Magnetismens mysterium kräver kvantfysik

Med sju miljoner på fickan ger sig Björn Alling i kast med att lösa fysikens mest grundläggande ekvationer. Vad händer i magnetiska material när det osar hett?

Urban Forsberg

En kall utmanare i halvledarbranschen

Basstationer för ett snabbt växande mobilnät, radar för stridsflygplan, kommunicerande satelliter. Grundarna av avknoppningsföretaget Classic, fyra halvledarforskare på IFM, ser ut att ha en betryggande marknad för sina produkter.

Carina Höglund

Hon räddade ESS ur knipan

När kalla kriget var slut och tillverkningen av kärnvapen i princip upphörde, dök tillgången till isotopen helium-3. För jätteprojektet ESS, European Spallation Source, kunde det ha blivit ett allvarligt bakslag. Men LiU-forskaren Carina Höglund löste problemet.

Mats Sandberg

Bläcket nyckeln till tryckt elektronik

Den första kommersiella produkten i tryckt elektronik, en batteritestare, är på väg ut på marknaden, men på Acreo Swedish ICT pågår forskning för fullt för att ta fram bläck som fungerar för många olika applikationer, i både regn och solsken.

Sten Johansson

De tittar in i superlegeringens inre

Sten Johansson och hans forskargrupp i konstruktionsmaterial skådar in i superlegeringars inre. Att veta exakt hur ett material utmattas och slutligen brister är av avgörande betydelse för att kunna öka effektiviteten i gasturbiner och jetmotorer.

Magnus Berggren

Ytswitchen sätter fart på cellodlingen

Professor Magnus Berggren och hans forskargrupp har utvecklat en elektronisk yta, en så kallad ytswitch, baserad på organiska elektroniska material. Med dess hjälp kan forskarna kontrollera såväl tillväxten som differentieringen av stamceller.

Forskningshöjdpunkter

Energipapper

El kan lagras i papper

Forskarna vid Laboratoriet för organisk elektronik har tagit fram Power paper – ett nytt material med en enastående förmåga att lagra energi. Resultaten publiceras i Advanced Science.

Forskning vid LiU

Fortsatt uppåt på världsrankning

Linköpings universitet tar ett rejält kliv uppåt på den så kallade Shanghai-listan, en global rankning som framför allt mäter forskningsstyrka. LiU placerar sig på plats 308.

Professor Xavier Crispin

De söker energin i solens svans

Hälften av solens energi finns i ”svansen”, de infraröda strålarna som dagens solceller inte kan fånga in. Nu startar ett djärvt forskningsprojekt, finansierat av Knut & Alice Wallenbergs stiftelse, med målet att exploatera denna glömda resurs.

Materialforskning

Kraftsamling i Kolmården kring nya material

Framstående materialforskning sätts i fokus när närmare 100 seniora materialforskare plus doktorander från drygt 20 avdelningar på tre institutioner vid LiU samlas till konferens.

Magnus Berggren

Magnus Berggren får årets Wallenberg-pris

Magnus Berggren, professor i organisk elektronik vid LiU får årets Marcus Wallenberg-pris på 2 miljoner kronor för sitt pionjärarbete kring elektronisk papper.

carina höglund

Forskningspris till Carina Höglund

Carina Höglund, materialforskare vid Linköpings universitet och European Spallation Source, fick på torsdagen ta emot Chester Carlsons forskningspris för framstående innovation, 150 000 kronor.

Kvantprickar ger full koll på fotonerna

Genom att skicka ut fotoner från en kvantprick skapar forskare vid LiU en polariserad ljuskälla för energisnåla bildskärmar och avlyssningssäker kommunikation.

Bioimaging

Highly Water-Dispersible Surface-Modified Gd2O3 Nanoparticles for Potential Dual-Modal Bioimaging

Water-dispersible and luminescent gadolinium oxide (GO) nanoparticles (NPs) were obtained cleverly by using fluorescent small water-soluble conjugated carboxylates (HL) coating.

 

Kalender

Möten


 

Disputationer


Lía Fernández del RioApplied Optics08/12/2016

Viktor ElofssonNanoscale Engineering20/01/2017

 

Licentiatseminarie


 

 

2016 års Nobelpris presenteras av forskare från Linköpings universitet


Medicin
5 dec. - Prof. Karin Öllinger
12:15 i Schrödinger (E324), Fysikhuset, Campus Valla

Kemi
6 dec. - Dr. Bo Durbeej
12:15 i Schrödinger (E324), Fysikhuset, Campus Valla

Fysik
7 dec. - Prof. Igor Abrikosov
12:15 i Schrödinger (E324), Fysikhuset, Campus Valla

 

Event


 

 Sidansvarig: christopher.tholander@liu.se
Senast uppdaterad: Wed Dec 14 15:03:00 CET 2016