Göm menyn

Studenthuset

Välkommen till Didacticum

Didacticum är ett centrum inrättat av rektor. Vår uppgift är att på ett kreativt och innovativt sätt bidra till en pedagogisk och didaktisk utveckling av universitetets utbildning och undervisning. Vår verksamhet kompletterar det utvecklingsarbete som bedrivs inom fakulteter och institutioner. Vi anordnar obligatoriska kurser för undervisande personal samt andra sammankomster i form av exempelvis workshops och nätverk.

 

PÅ GÅNG HOS DIDACTICUM

>> Stöd till dig som planerar för att undervisa online

>> Läs om och anmäl dig till våra aktiviteter och Kurser

>> Ta stöd av våra samlade resurser

>> Se alla våra händelser i vårt kalendarium.

 

didacticums Nyheter

studerande

Distanstentamen - ett nytt begrepp på LiU

Vårens distansläge har visat att det funnits behov av att införa ett nytt begrepp för ”salstentamen på distans”. LiU:s ledning har därför beslutat införa det nya begreppet ”distanstentamen”.

Löv på rad

Brett utbud hos Didacticum i höst

Vårens utbud hos Didacticum har präglats av den hastiga omställningen till distansläge och hösten fortsätter på samma linje – men då med mer utrymme till fördjupning och reflektion kring lärande, kursdesign och examination.

loggor

Fånga den pedagogiska potentialen i Lisam

Lisam har uppdaterats till en modern version. Så nu finns många nya möjligheter när du ska skapa ditt nya kursrum. För att få inspiration och tips om hur du kan nyttja de nya möjligheterna – bege dig till Lisam inspiration!

boktitel

Sommarläsning med Didacticums bokcirkel

I Didacticums bokcirkel läser och diskuterar vi böcker som hör till det som vi kan kalla universitetsromanen. Både gamla som nya deltagare hälsas välkommen, anmälan krävs. Nästa träff är 9 september och då diskuteras Tara Westovers Educated eller, som den heter på svenska, Allt jag fått lära mig.

Elin Winberg

Elin använder Snapchat i undervisningen

Hon väljer kläder efter ämne och har gjort prov via appen Snapchat. ”Alla elever ska få chans att briljera”, säger läraren Elin Winberg, alumn från LiU.

Mimmi Gustafsson

Stuff har utsett årets pedagog

”Mimmi är lyhörd och väldigt engagerad i studenters lärande, hon visar det genom att engagera sig för att lära ut komplicerade saker på ett engagerande och personligt sätt”. Så motiverar studentkåren StuFF och studenterna vid Filosofiska fakulteten och Utbildningsvetenskap sitt val av Årets pedagog.

Rebecka

Consensus har prisat pedagoger

Consensus årliga prisutdelning gick i år av stapeln digitalt. Ceremonin den 5 maj samlade många nyfikna deltagare som ville gratulera såväl Årets pedagog, Årets VFU-plats, samt Årets inspiratörer vid de olika sektionerna - de digitala applåderna haglade!

Gunvor och Peter - arkivbild

Didacticum får fortsatt förtroende

Didacticums uppdrag är förnyat av rektor. Den nya instruktionen ger Didacticum större flexibilitet. ”Den tillåter oss att förändra vårt pedagogiska utbud efter de trender och önskemål som skapas inom pedagogik och modern utbildning – och som vi fått erfara den här våren så kan nya behov uppstå med mycket kort varsel”.

Kerstin Kernell

”Att ha drama på distans, är som att äta på distans; något väsentligt saknas…”

Drama bygger på närvaro i rummet. Deltagarna agerar, interagerar och reagerar på impuls, det finns inget facit. Att hålla i dramaundervisning på distans är en utmaning, något som LiU:s Linda Kernell har fått försöka fixa med kreativa lösningar när pandemin blev ett faktum. Läs hennes berättelse

ikoner

Seminarium om hållbar utveckling HT 2020

I höst arrangerar Didacticum en seminarieserie i Läran om hållbar utveckling. Seminarierna ges vid fyra tillfällen och är på engelska. Välkommen med din anmälan.

NYHETSARKIV (Prenumerera gärna i din RSS-läsare)


Didacticums uppdrag

Didacticum utgör ett av rektor särskilt inrättat centrum som på ett kreativt och innovativt sätt skall driva och bidra till en pedagogisk och didaktisk utveckling av universitetets utbildning och undervisning som kompletterar det utvecklingsarbete som bedrivs inom fakulteter och institutioner.

Läs mer om Didacticum.

Didacticums verksamhet

undervisning online
Undervisa och jobba online

Här finns guider, FAQ, utbildningar och andra användbara resurser för dig som undervisar och jobbar online.

Sidan uppdateras kontinuerligt.

Coronavirus - så agerar LiU

 

KONTAKTA DIDACTICUM

didacticum@liu.se
mejl

Hitta till oss

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Vi jobbar här

Styrelse

Didacticums personal 

Läs en artikelserie Lerm
där vi presenterar
våra medarbetare.

Denna månad
Johannes Lerm


 


Didacticums blogg

Håll ut och håll kontakten! (Anna Söderström, 2020-04-30)
Examinationer i distansläge (Linnea Björk Timm, 2020-04-21)
Headset-öra och fjärrfika (Anna Söderström, 2020-04-03)
Kavla upp ärmarna och få det gjort (Cecilia Enberg, 2020-03-30)

Sidansvarig: monika.samuelsson@liu.se
Senast uppdaterad: 2020-06-24