Göm menyn

LiU-forskare skapar pedagogiskt spel om ekosystemet

Ekosystemet är komplicerat, många arter påverkar varandra på olika sätt. Att förstå hur allt hänger ihop genom att studera modeller eller massiva mängder data kan vara svårt. Den problematiken gav Anna Eklöf idén till att skapa ett spel där man kan testa hur saker och ting hänger ihop, och vad som händer om något förändras. 

När man ska förklara något svårt, stort eller komplext kan det vara bra att vara kreativ och ta till olika pedagogiska metoder som förenklar det massiva och komplicerade. Det är något som Anna Eklöf, lektor vid IFM tagit fasta på. 

Annas forskning kretsar kring hur djur, växter och människor samspelar i naturen och hon har skapat ett spel för den som vill lära sig mer om EKO-systemet. I spelet kan spelaren simulera vad som händer när förutsättningarna för djur och växter ändras, eller när en art kraftigt minskar eller ökar i antal. Anna Eklöf

–Det är viktigt att förstå hur stora delar av det mänskliga samhället är baserat på ekosystemtjänster, säger Anna Eklöf. Stör man en art i ett ekosystem kan man störa ut en annan art som levererar en ekosystemtjänst som samhället är beroende av.

I spelet kommer det bli möjligt för spelaren att ändra på till exempel pH-värdet i marken och sedan på ett lätt sätt se inte bara vilka arter som påverkas direkt, utan även hur förändringen sprids vidare uppåt i näringsväven. För att driva projektet har Anna Eklöf fått pengar från statliga forskningsrådet Formas.

–Vi har en proof-of-concept prototyp och nästa steg är att utveckla den till ett färdigt spel som kan användas i skolorna om några år. Vi vill också skapa en möjlighet att visa upp simuleringar i stor skala, såsom på Visualiseringscenter C i Norrköping. Vi vet vad vi vill uppnå. Nu är nästa steg att börja utveckla spelet på riktigt.

I November 2019 fick Anna ett stipendium från Knut och Ragnvi Jacobssons stiftelse som kommer att användas till utvecklingen av vissa delar av spelet.

 

Läs mer om Annas forskning

Det här är ett referat från en längre artikel som är skriven av Filip Wiltgren, läs hela artikeln om Anna Eklöf på LiU.se.

 

Låna pedagogiska brädspel från Didacticum till din undervisning

Didacticum har flera pedagogiska spel inom ämnet hållbar utveckling för utlåning till dig som vill använda det i din undervisning.

Läs en artikel om ett av dessa spel, spelet Dilemma.


Karin Midner 2020-01-13
Sidansvarig: didacticum@liu.se
Senast uppdaterad: 2020-01-13