Nu har LiU fyra inspelningsrum

inspelningsrum, fotograf Emma Busk Winqvist

Fotograf: Emma Busk Winquist

Digitalisering är ett av LiU:s prioriterade vägval, där i ryms bland annat e-lärande. Därför har vi ställt i ordning fyra inspelningsrum som kan användas när du vill spela in en föreläsning eller sätta ljud till din presentation. I rummen sitter du ostörd och använder ändamålsenlig utrustning. Efter nyår är det dags för invigning!

Från och med 2020 kan du använda något av LiU:s inspelningsrum. De är placerade på Valla, US och i Norrköping. Rummen har ställts i ordning för lärare och andra som har ett behov att spela in tal i ostörd miljö med ändamålsenlig utrustning. IKT-pedagogerna Anna F Söderström och Susanne Höglund vid Didacticum, är två av dem som har arbetat med att ställa i ordning och förbereda rummen.

– Rummen finns på Valla, US och i Norrköping och de kommer att öppnas för bokning efter årsskiftet. Du kan exempelvis använda dem när du vill spela in ljudspår till din PowerPoint, göra skärminspelning med ljud eller när du behöver spela in din feedback istället för att ge skriftlig sådan, berättar Susanne.

– En inspelad föreläsning kan du distribuera via LISAM. Där kan studenterna använda materialet på flera olika sätt, som repetition, bearbetning eller reflektion – både innan, under och efter olika synkrona lärmoment på kursen, fyller Anna i.

Digitalisering är ett av LiU:s prioriterade vägval. Inspelningsrummen är en start på LiU:s satsning inom e-lärande. Där ingår både att det ska finnas teknisk utrustning samt ett bra pedagogiskt stöd till hur undervisande personal kan använda den. Satsningen ska leda till att allt fler använder digitala läromedel i sina kurser.

Var väl förberedd och ta god tid på dig

I rummen finns den utrustning som du behöver, samt instruktioner för hur du använder den. Men det är viktigt att vara förberedd, Anna och Susanne ger gärna några råd som kan vara bra inför din inspelning.

– Bryt ner ditt material i korta avsnitt, tänk gärna i teman/kapitel. Det gör det lättare att redigera, uppdatera och distribuera till studenterna. Är det för långa avsnitt är det svårare för lyssnaren att hålla kvar fokus. Vi rekommenderar avsnitt mellan 3-7 minuter säger Susanne.

– Fundera över vad du ska säga innan och ha ett syfte med varje avsnitt. Om du har ett manus eller väljer att prata fritt är upp till dig – men det senare tenderar att dra iväg tidsmässigt och bli fyllt av upprepningar och kan vara svårt att redigera efteråt, säger Anna.inspelningsrum, fotograf Emma Busk Winqvist

Boka alltid lite mer tid än vad du tror du behöver, så att du inte känner dig stressad i inspelningsrummet, det är viktigt att du kan känna dig lugn och att du har den tid du behöver för att bli nöjd med ditt resultat.

– Det är bra om du tar dig tid att testa hur din röst och mikrofonen funkar ihop. Läs in och lyssna på hur det låter innan du spelar in hela texten. Börja med att spela in ett kort avsnitt och lyssna på det flera gånger och fundera över om du har några tal-tics, exempelvis om du upprepar ord, suckar eller smackar säger Anna.

– Tala högt och tydligt, i lagom tempo. Det är svårt att kompensera i efterredigering om talspåret är lågt inspelat. Om du höjer volymen efteråt i redigering ökar även eventuellt bakgrundsljud och brus och det blir sällan bra, säger Susanne.

Stöd och kurser i teknik och pedagogik

Det finns instruktioner på Insidan och i inspelningsrummen för hur du använder tekniken. IT har utbildningar där du kan lära dig programvarorna, tider för it-utbildningar finns på insidan, men du kan även beställa en utbildning när det passar dig och dina kollegor.

– Om du behöver stöd i hur du ska lägga upp pedagogiken i din inspelade undervisning kan Didacticums pedagogiska utvecklare stötta med kunskap om film och ljud som pedagogiskt verktyg. Framöver kommer det även att tas fram ett digitalt material om den pedagogiska användningen av IKT, det kommer att läggas upp på inspelningsrummens sida på Insidan, säger Anna.

När du spelar in ska du använda den PC som står i inspelningsrummet. Det är enklare att ge support till användaren när det alltid är samma utrustning som används. Men vad händer om man sitter där mitt i sin inspelning och något kör ihop sig totalt?

Om du kommer väl förberedd, kommer det mesta att gå bra – men givetvis finns teknisk support via helpdesk@liu.se (eller ring 28 28) om något strular. Men tänk på att helpdesk eller de lokala IT-teknikerna inte har möjlighet att hjälpa dig med hur programvarorna fungerar, så tänk på att ha lärt dig att använda dem innan du startar ditt arbete inne i inspelningsrummet säger Susanne.

I Didacticums Blogg finns fler bilder från inspelningsrummen.

Karin Midner 2019-12-11

Sidansvarig: monika.samuelsson@liu.se