Utbilda dig till Examinator, en viktig roll på universitetet

I vår har du som är, har varit eller ska bli examinator möjlighet att gå en utbildning. Där får du lära dig om de juridiska kraven och andra viktiga aspekter på rollen som examinator.

Att vara examinator är att vara en person som har rätt att fatta ett myndighetsbeslut. Och då är det viktigt att känna till vilka juridiska aspekter som den rollen innebär. I vår har du som är, har varit eller ska bli examinator möjlighet att gå en utbildning.

–Jag var med och startade upp den här utbildningen för snart fem år sedan på Medfak och jag tycker att det här en viktig utbildning. Att vara examinator är ett stort ansvar så i princip borde utbildningen vara obligatorisk. Men det är den inte. Jag hoppas på ett stort intresse och en bred uppslutning nu när utbildningen arrangeras hos Didacticum och är öppen för examinatorer från samtliga fakulteter säger prorektor Margareta Bachrack Lindström.

Ett uppdrag med ansvar

En examination kan likställas med en slutgiltig kvalitetssäkring vi har på våra utbildningar. Det är då man skriver under och intygar studentens kunskap. Så det är viktigt att ha koll på alla aspekter, de juridiska och de pedagogiska samt allt annat som rollen innebär.

–När den här utbildningen arrangerades hos Medfak var den väldigt populär och omtyckt. Den fick mycket bra betyg i utvärderingarna och har varit tills stor nytta för deltagarna. Vi har ett kort pass om examination i DAL-kursen och då brukar det finns många frågor hos deltagarna, så därför vet jag att det finns ett stort intresse på LiU att fördjupa sig i rollen som examinator, säger biträdande professor Karin Persson som ansvarar för kursen hos Didacticum och som tidigare har arrangerat den på Medfak.

Utbildningen är två halvdagar och det är en fördel om du deltar vid båda dagarna, men du kan enbart delta vid den ena om du exempelvis gått den andra tidigare, eller planerar att gå den senare.

–Det är viktigt att förstå att man har ett personligt ansvar när man är examinator och är ytterst ansvarig för betygssättning och sådant. Att gå den här kursen ökar ens kunskaper och gör en tryggare i sin roll, det bli många spännande och givande diskussioner – också brukar vi ha roligt också, avslutar Karin Persson.

Läs mer om utbildningen och anmäl dig.

Karin Midner 2019-11-11

Sidansvarig: didacticum@liu.se