LiU uppmuntrar, utbildar och belönar framtidens lärare

Lövverket

När det stora konstverket är framdraget bildas en föreläsningssal i trappan i entrén i Studenthuset. På måndagseftermiddagen vid invigningsveckan var Gunvor och Peter från Didacticum moderatorer vid ett seminarie på temat framtidens lärare. Där deltog Rektor Helen Dannetun, Didacticums Gun Sparrhof och Ingemar Ingemarsson professor emeritus vid LiU. Och alla tre var överens, LiU har lärare i världsklass.

På måndagseftermiddagen hölls seminariet ”Framtidens universitetslärare” i Lövverket som inleddes med att Rektor Helen Dannetun berättade om LiUs satsning på Didacticum.

Livslångt lärande även för lärare

–Kraven är stora och vi tyckte att LiU behövde ett centrum för kompetensutveckling av våra redan kompetenta lärare, en plats för vidareutbildning av utbildade utbildare – därför startade vi Didacticum för sex-sju år sedan, säger Helen Dannetun.

Didacticums verksamhet kompletterar det utvecklingsarbete som bedrivs inom fakulteter och institutioner genom att anordna obligatoriska kurser för undervisande personal men även exempelvis workshops och nätverk.

–När vi pratar om livslångt lärande så får vi inte glömma att det måste gälla också våra lärare. En väg framåt är att vi lär av varandra, bildar nätverk, diskuterar frågor och tar oss an utmaningar. För även om varje lärare, oftast, står ensam framför sin klass i själva undervisningssituationen, finns det en kollektivt samlad kunskap om lärarrollen som vi måste utnyttja för att förbättra utbildningen, säger Helen Dannetun.

Didacticum bygger broar mellan pedagogisk teori och praktisk erfarenhet. Verksamheten vid Didacticum är central för LiU och därför har den flyttat till Studenthuset – i centrum på campus.

Didacticum utvecklar lärare i världsklass

Gun Sparrhoff föreläser

Gun Sparrhoff, pedagogisk utvecklare vid Didacticum, berättade om hur Didacticum arbetar med att utveckla lärare i världsklass.

Gun Sparhoff från Didacticum berättade om verksamheten. Didacticum riktar ett särskilt fokus på att utveckla lärarnas kompetenser, men även personal vid andra verksamheter som till exempel biblioteket, språkverkstaden, lika villkor, studievägledare. Didacticum erbjuder både behörighetsgivande och andra kurser, men även en mängd andra aktiviteter såsom seminarier, workshops, pedagogikdagarna, ta hjälp av en pedagog eller IKT-pedagog mm.

–Som exempel vill jag slå ett slag för den poänggivande kursen Pedagogisk utveckling i högre utbildning (PUHU) som man antingen kan gå individuellt eller tillsammans med sin arbetsgrupp för att fördjupa sig i någon pedagogisk fråga med relevans för den egna verksamheten. Didacticum erbjuder även stöd i fråga om t ex IKT-pedagogiska frågor samt lärande för hållbar utveckling. För att inte missa någon intressant kurs eller aktivitet vill jag rekommendera dig att bli prenumerant på vårt nyhetsbrev som kommer ut en gång i månaden.

Lärare är inget man blir utan något man är

Den tredje deltagaren vid seminariet var Ingemar Ingemarsson, professor emeritus vid LiU, som berättade om Sveriges största lärarpris  som han har instiftat, vilket innebär att en engagerad lärare vid LiU kommer att få 500 000 kr.

forelasningGunvor Larsson Torstensdotter och Peter Dalenius moderatorer vid seminariet, lyssnar till Ingemar Ingemarsson.

Ingemar berättade att hans egen lärarbana uppstått av en slump då han i sin militära tjänstgöring blev pekad på ”Du ska va lärare” vilket han upptäckte att han tyckte mycket om. Han sa även att lärare är inget man blir utan något man är, man är det på grund av att man är engagerad och vill skapa en strimma glädje i undervisningen. Och att vara universitetslärare är något mycket speciellt eftersom vi här utbildar de högst utbildade studenterna.

Allt går väldigt fort just nu och när studenterna beger sig ut i arbetslivet kommer de ställas inför helt nya situationer och därför är det viktigt att vi undervisar och förbereder dem för framtida utmaningar, säger Ingemar Ingemarsson.

En till nyhet om invigningen

Läs även nyheten Viktigt och värdefullt när Didacticum bjöd in till invigningsfest, där kan du även se även filmer där ledare och deltagare vid workshops berättar om sina intryck.

Karin Midner 2019-09-05

Sidansvarig: monika.samuelsson@liu.se