Solenergipriset till Studenthuset

Bild: Solcellsanläggning på Studenthusets tak.

Studenthuset på Campus Valla har redan fått pris som Årets Bygge 2020. Nu har byggnaden också tilldelats Solenergipriset för den 1 200 kvadratmeter stora solcellsanläggning som pryder taket.

Solcellerna på Studenthusets tak genererar drygt 150 000 KWh miljövänlig el varje år. Mängden energi motsvarar 30 procent av byggnadens verksamhetsel.

För denna satsning blir nu Studenthuset en av vinnarna i kategorin Årets anläggning, där juryn har beaktat såväl ekonomi som tekniskt utförande. Bakom priset står organisationen Svensk Solenergi.

Fastighetsägare är Akademiska Hus som investerat cirka 460 miljoner kronor i Studenthuset. Byggnaden har uppnått högsta möjliga miljöcertifiering – Miljöbyggnad Guld – genom att energilösningar, inomhusmiljö och materialval har optimerats ur hållbarhetssynpunkt.

Bild: Studenthuset- Det här var verkligen roliga nyheter, säger universitetsarkitekt Karolina Ganhammar. LiU har ställt kravet om miljöbyggnad Guld och i det sammanhanget har solcellsanläggningen en väldigt stor betydelse. White arkitekter har optimerat placeringen av solcellerna i det vinklade taket så att största möjliga effekt ges.

Juryns motivering:
Hedersomnämnande – Årets anläggning: Akademiska Hus – studenthuset Campus Valla, Linköping.
Akademiska Hus har länge varit drivande inom solcellsinstallationer i hela Sverige och det nya studenthuset på Campus Valla i Linköping är inget undantag. Då huset, med en unik solcellsanläggning på taket, dessutom fått andra utmärkelser är det på plats att deras insatser nu uppmärksammas av Svensk Solenergi.

Tidigare i år fick utsågs Studenthuset till Årets Bygge 2020 av tidningen Byggindustrin.

Elisabet Wahrby 2020-06-08

Sidansvarig: elisabet.wahrby@liu.se