Östgöta Kök öppnar i Studenthuset

Bild: Skylt Östgötakök på Garnisonsområdet

Det blir Östgöta Kök som kommer att driva restaurangen i nya Studenthuset. Lagom till terminsstart slår portarna upp till Fresh Market by Östgöta Kök där det vegetariska kommer ta stor plats på menyn.

Östgöta Kök har funnits i Linköping i ett år, i lokaler på Garnisonsområdet. Här har det vegetariska köket fått stort utrymme. Kockarna Christian Klaar och Mats Petersson, som driver restaurangen, vill gärna lobba för det vegetariska.
- Väldigt många gillar vegetariskt och när vi fick frågan om att öppna restaurang på universitetet ville vi ta det ett steg längre, säger Christian Klaar.

Fresh Market by Östgöta Kök är namnet på den nya restaurangen. Grundkonceptet är att servera en vegetarisk lunchbuffé, där man själv tar, så mycket eller lite man vill, väger och betalar efter vikt. Den som vill, kan lägga till exempelvis kyckling, lax eller något annat protein.
- Det här är ett koncept som vi tror passar publiken på universitetet, säger Christian Klaar.
På de flesta restauranger kommer de vegetariska alternativen sist på menyn. Proteinet är utgångspunkten, det vegetariska kommer som tillbehör. På Fresh Market by Östgöta Kök vill man alltså göra tvärt om.

Bild: Skylt Östgötakök på Garnisonsområdet- Proteinet är oftast det dyra, säger Christian Klaar. Nu erbjuder vi en bra måltid, där man kan lägga till proteinet om man vill. Studenter har oftast inte så mycket pengar, det vill vi bemöta.
- Vi kommer också att ha färdiga matlådor att hämta, säger Christian Klaar. Alla jobbar på olika sätt, flexibilitet är viktigt, att kunna köpa sin matlåda redan på morgonen och äta när man vill.

Det som gör Fresh Market by Östgöta Kök än mer unik är att de har eget bageri där man gör allt från grunden, en hörnsten inom Östgöta Kök.
- Inga halvfabrikat, inga kemiska tillsatser. Att baka från grunden är ett sätt att få tillbaka hantverket i yrket, säger Mats Petersson, som förutom kock också är konditor.
Utöver bröd kommer det också att finnas en del godbitar i utbudet. Och när de restaurangen fått landa lite finns planer på veganskt fika.
- Det är inte enkelt att få tag på råvaror men veganskt fika är något som önskas allt mer, säger Mats Petersson.

Restaurangen öppnar i samband med höstterminsstarten och kommer att vara öppen vardagar under dagtid, ungefär mellan 8 och 17. Priset för en måltid kommer att ligga på runt 75 kronor. Men eftersom man betalar efter vikt så kan det variera.

- Miljöaspekten är också viktig för oss. Studenthuset har fått utmärkelsen Miljöbyggnad Guld, det vill vi följa, säger Christian Klaar. Vi brinner för sådana saker som att minska matsvinnet och att inte äta animaliskt varje dag. Det klickade direkt med LiU, vi märkte att vi resonerade och tänkte lika dant.
- I vår bransch är det lätt att ta genvägar, med halvfabrikat. Men då tappar man bort hantverket, säger Mats Petersson.
Studenthuset har från start haft höga hållbarhetsambitioner. Verksamheterna som kommer finnas i huset, inklusive restaurangen, kommer att fortsätta driva den ambitionen.

- Det är fantastiskt att vi kommer få en restaurang som följer Studenthusets vision, den gröna profilen går helt i linje med vad vi har sett framför oss hela vägen, säger universitetsarkitekt Karolina Ganhammar.

Elisabet Wahrby 2019-06-05

Sidansvarig: elisabet.wahrby@liu.se