Återbruk i studenthuset

När Studenthuset slår upp portarna hösten 2019 kommer en stor del av möblerna vara återbrukade, bland annat från Bomullsspinneriet. Bara fantasin sätter gränser för inredningsarkitekt Petra Bergman.

Bild: Petra Bergman, inredningsarkitektDet är högt tryck på Återbrukets återbrukade möbler.
- Vi har varit tvungna att tinga saker, sätta lappar på allt vi kan tänkas vilja ha. Annars försvinner möblerna snabbt, säger Petra Bergman, inredningsarkitekt från arkitektfirman MER (bilden till höger)

Återbruk har sedan starten varit en ledstjärna för studenthuset, från planering, via nedmontering av Origo till nu, i uppbyggnaden av det nya huset.
- Det känns bra i magen att ta tillvara, säger Petra Bergman. Vi kommer att lacka om trä och metallstativ och sätta nytt tyg på 500 stolar från Bomullsspinneriet. Det finns ett syfte med att förlänga livet på en möbel. På det här sättet fortsätter vi hålla höga hållbarhetsmål projektet igenom och återbrukar där det är möjligt. Det sänder en bra signal.

Många möbler går att använda rakt av, till exempel träbänkar i tidlös design, stolar, pallar och soffor. Stativ till höj- och sänkbara skrivbord får nytt liv med en ny skiva.
- Vissa möbler är designmöbler, märkesstolar och gedigna klassiker som håller jättelänge, säger Petra Bergman. För vi tänker inte bara nutida återbruk utan också framtida återbruk.

Bild: Stol före renoveringMöbler man ”inte ser” idag kan få nytt liv i ny miljö, menar Petra Bergman. Och det finns massor av rum i det nya studenthuset att placera möblerna i, inte minst läsplatser. Resursrummen är i sig ganska strikta men kan få en varm och välkomnande känsla genom möbler i färg. Stolar i olika stil men i samma färg kan bli effektfullt.
- Men det är ett svårt pussel att lägga, säger Petra Bergman. Det måste vara genomtänkt, man kan inte bara ställa ut gamla möbler. Begränsningar är roligt, en utmaning. Jag har jobbat tidigare med återbruk men det här huset innehåller så många olika funktioner.

I somras lämnade LiU Bomullsspinneriets 8 000 kvadratmeter. Samma antal medarbetare skulle nu inrymmas på 2 000 kvadratmeter.
Bild: Renoverad stol- Såklart att blev det en hel del möbler över, säger Micke Nilsson, ansvarig för Återbruket, som under sommaren tillsammans med Petra Bergman valt ut möbler för studenthuset.
- Mycket gick direkt till Täppan, Kopparhammaren 2 och Kåkenhus, säger Micke Nilsson. Två tredjedelar hamnade hos Återbruket och runt 2 000 saker hamnar nu i det nya studenthuset. Men man måste vara snabb att tinga de saker man vill ha, det är rush hos Återbruket och det är jättekul. Det är ju precis såhär det ska gå till.

Bilder: Stol före och efter renovering.

Elisabet Wahrby Tue Dec 04 11:02:00 CET 2018

Sidansvarig: elisabet.wahrby@liu.se