Göm menyn

Nya kök och läsplatser

I B-huset har Blå torget rustats upp med nytt kök och 50 nya platser, Fysik-huset har förtätats med fler läsplatser. Och nu börjar totalrenovering av uppehållsytorna i C-huset.

Bild: Hanna Tegnered i ett av studentköken i C-huset som ska renoveras.Colosseum i C-huset fick ett rejält lyft förra sommaren. Nu är det dags att renovera resten. I dagarna börjar arbetet med att fräscha upp ytskikten – nya golv i korridorerna, ny färg eller ribbpanel på väggarna för en mer ombonad känsla. Alla salsdörrar, totalt 58 stycken, kommer att bytas ut mot glasade dörrar för att släppa in dagsljus och skapa mer transparens i korridorer. Allmänbelysningen ska bytas ut mot mer modern armatur.

- Men vi börjar med studentköken, berättar Hanna Tegnered, lokalplanerare på Lokalförsörjningsenheten. Med start vecka 35 bygger vi två helt nya studentkök, ett av dem i AV-service gamla lokaler. Av de två gamla köken kommer ett att renoveras och ett tas bort. Men istället bygger vi ett ”express-kök” med enbart mikrovågsugnar men utan sittplatser.

Renoveringen kommer att pågå under höst- och vårterminen. Köken först, därefter uppehållsytorna och sist korridorerna.
Bild: Omklädd soffa med eluttag på Blå torget.- Vi kan inte stänga ner undervisningen utan jobbar etappvis och anpassar oss efter verksamheten i huset, säger Hanna Tegnered.
Sist men inte minst kommer läsplatserna förtätas med fler och nya möbler.
- Det blir olika typer av möbler för olika behov, förklarar Hanna Tegnered. Bland annat fåtöljer med ”sidor” för de som vill sitta mer ostört, grupparbetsplatser med både höga och låga sittplatser. Eluttagen ska också bli fler och anpassade efter sittplatserna.

Blå torget i B-huset var tidigare en ganska dåligt utnyttjad yta. Under sommaren har den fått en totalrenovering med bland annat 50 nya sittplatser. Här fanns tidigare inget studentkök men nu har en lärosal gjorts om till kök med 13 nya mikrovågsugnar. Taklanterninerna har tagits fram och släpper nu in dagsljus i lokalen, de stora lamporna i textilmaterial fungerar också som ljudabsorbenter.
- Vi har återbrukat en stor del av möblerna. Borden är slipade och lackade, sofforna har klätts om och fått eluttag, berättar Hanna Tegnered.

Bild: Cindy Tran sitter på sin nya favoritplats i Fysikhuset.I Fysik-huset flaggar Starbucks för att de i studententrén kommer öppna en café-pod, ett roligare ord för kaffeautomat men i princip samma sak, men med Starbucks utbud. Också utanför biblioteket i D-huset är tanken att det ska bli en sådan café-pod.
Läsplatserna har också förbättrats och förtätats i Fysik-huset med nya möbler, både på bottenplan och andra våningen.
I en av de nya fåtöljerna sitter Cindy Tran som läser till civilingenjör i maskinteknik.
- Det här har blivit min favoritläsplats, säger hon. Jag kommer hit extra tidigt på morgonen för att vara säker på att få en av de här platserna.

 

Så såg Blå torget ut förut


Elisabet Wahrby 2016-08-31
Sidansvarig: elisabet.wahrby@liu.se
Senast uppdaterad: 2016-09-01