Mikrovagnen ska korta köerna

När de två studentköken i D-huset stängdes i samband med ombyggnaden blev köerna till mikrovågsugnarna i Key-huset olidligt långa. Men nu finns en lösning – en mobil mikrovagn.

Bild: Student redo för att äta sin lunch. När Tobias Lindberg på Lokalförsörjningsenheten, LFE, såg de långa lunchköerna till studentköken i Key-huset förstod han att kritiken inte skulle vara långt borta. Något mera, utöver att få studenterna att ha kännedom om övriga studentkök, var tvunget att göras. Studentköken i andra byggnader, till exempel Tema, har större kapacitet än vad som tidigare utnyttjats, men ändå väljer studenterna köket i Key-huset för närheten till sina studieplatser och biblioteket.
- Jag tog kontakt med M-verkstans ordförande, Carl Wilhelmsson och bad honom rita på en mobil lösning utifrån en idé som dök upp mitt huvud, berättar Tobias Lindberg.

Tobias Lindbergs förslag förankrades i campusgruppen där han, tillsammans med andra representanter från fastighetsavdelningen möter de centrala studentarbetsmiljöombud, och tillsammans med Carl Wilhelmsson, Patrick Strandberg på LOTS och Lars Jaktfalk på PLW elteknik tog de fram en budget och kravspecifikation för att kunna förverkliga idén kring en mobil uppvärmningsplats för medhavd mat. M-verkstan byggde vagnen under april månad och LiU-tryck hjälpte till med färgsättning och LOTS bestyckade med mikrovågsugnar under början av maj.

Den mobila mikrovågsvagnen, i den version som nu kommer att användas i Key-huset, är bestyckad med 18 mikrovågsugnar, nio på varje sida. Varje dag, några timmar kring lunch, kommer den att rullas ut i Key-husets foajé för att korta kötiden för hungriga studenter.
- Vi hoppas kunna få den på plats på måndag i den här veckan, säger Tobias Lindberg, efter testkörning under fredagen. Tanken är att vagnen ska stå på plats från klockan 11.15 fram till 13.15 vardagar, efter det finns både plats och utrymme att använda sig av de ordinarie studentköken.

Bild: Studenter i kö vid mikrovågsvagnenMikrovågsugnar kräver hög effekt, särskilt när så många används samtidigt. Det är därför svårt att bara ställa in fler ungar i befintliga kök eller ställa ut ugnar var som helst, utan att dra ny el. För att göra en parallell är kablaget till för mikrovågsvagnen lika väl tilltagen som till en av våra laddstolpar, vid A-huset, där vi laddar våra LiU-bilar idag.

- Jag ser inte vagnen som en tillfällig lösning, utan som ett komplement. Istället för att bygga nya studentkök överallt kan vi nu på ett flexibelt sätt få en bättre logistik kring uppvärmningsbehovet av mat på de platser där våra studenter vill äta. Förutsättningen för detta är såklart att det inte medför annan problematik, som till exempel matos, äventyrar brandsäkerhet eller svårigheter med elmatning, säger Tobias Lindberg.

Vad tycker du om lösningen med mikrovågsvagnen?
Fastighetsavdelningen vill gärna ha feedback på vad du tycker. Maila dina synpunkter till lokalerLFE@liu.se och säg din åsikt!

2016-05-16

Sidansvarig: elisabet.wahrby@liu.se