Studenterna intar hus 448

Bild: Invigningen av Hus 448Bara en vecka efter invigningen av nya Norra entrén på Universitetssjukhuset myllrar redan studentkök, läsplatser och salar i hus 448 av nya studenter i gröna operationsmössor.

Lukten av ny gummimatta slår emot en i den helt nyinvigda entrén. Innanför glasdörrarna håller konstverket, en tiger i naturlig storlek, ett vakande öga över besökarna.
Utanför heter busshållplatsen inte längre US Maskincentralen utan har fått tillbaka sitt gamla namn, US Norra entrén.
- Dagen efter invigningen var det öppet hus för allmänheten, berättar fastighetskoordinator Iréne Rydberg. Det kom så mycket folk att regionen beslöt att arrangera ytterligare ett öppet hus inom kort.

Bild: Studentarea i Hus 448Nej, alla de uppskattningsvis 2 500 besökarna fick inte plats på de guidningar och visningar som bjöds. Föreläsningssalen, där professor Anders Persson tre timmar i sträck, föreläste om CMIV och visualiseringsbordet, var full till sista ståplats. Utanför på den öppna ljusgården samlades fullt av folk runt simuleringsdockan som demonstrerades av Clinicum.
- Det här gav ju uppmärksamhet också åt LiU:s verksamhet i huset. Det är jätteroligt att intresset för vår verksamhet var så stort, säger Iréne Rydberg.

I entréplanet finns konditori, apotek, reception och Pressbyrån. Men det är en trappa ner som LiU framför allt har sin verksamhet, runt den stora ljusgården, där själva golvet är ett konstverk i sten med infällda mässingslinjer som ”strålar” ut över golvet och genom väggarna. Också taket är ett konstverk av snirklande mässingsrör.
Bild: Hörsalen i Hus 448Här hittar man två lärosalar, en med 40 respektive 60 platser, fem grupprum, en hörsal med plats för 130 personer och en casesal för runt 80-90 personer. Designen är mycket nordisk med ljusa träslag och sten. Salarna har fått namn av olika bergarter och till och med regionens ”utställningsväggar” påminner om runstenar i sin utformning. Golven i hörsalen och casesalen är så kallad industriparkett, smala bambustavar som lagts för hand.
- Det ska vara väldigt slitstarkt och jag tycker det är snyggt, säger Iréne Rydberg.

På läsplatserna i ljusgården sitter studenter jobbar.
- Jo, läsplatserna funkar fint, svara de på Iréne Rydbergs fråga. Och ja, det är helt okej att ta bild på dem, även de som har gröna operationsmössor på huvudet.
Bild: Studenter i operationsmössor grupparbetar.- Det är så kul att se att studenterna börjat använda lokalerna, dessutom precis som vi hade tänkt, säger Iréne Rydberg och visar mig vidare i byggnaden.

- Hus 443 är den andra nya byggnaden i norra delen av sjukhuset, ljusgården skiljer dem åt och en gång binder dem samman. Så småningom ska man kunna gå hela gången från norra entrén till den södra på samma våningsplan.
Några vårdavdelningar har redan flyttat in, några är på gång. Hudkliniken med tillhörande forskning flyttar snart in i 443 där CMIV redan finns. En helt ny klinisk forskningsenhet, som tillhör Forum Östergötland är också på gång.
- I norra entrén kommer det att röra sig mycket människor dagligen, studenter, patienter och anhöriga. Det ställer krav på studenterna, men vi tror att det ska fungera, säger Iréne Rydberg.

Läs också:
Nu är Framtidens universitetssjukhus i Linköping invigt