Från NH till KK

För snart två år sen hölls en idétävling där studenter fick släppa loss kreativiteten kring hur de ville göra om Nationernas Hus. Nu har idéerna blivit verklighet i nya Kårhuset Kollektivet.

Patricia Berndt och Niclas Söör visar runt i Kollektivets kuddhörna.Redan innan Kårhuset Kollektivet hunnit öppna, klockan nio på morgonen, hänger studenter utanför och väntar på att bli insläppta.
- Det är en av de stora skillnaderna mot Nationernas Hus, att studenterna är här på dagtid. Förut var det helt tomt här på dagarna, säger Niclas Söör som varit något av en idébärare av omgörningen sedan han var ordförande för LinTek 2012. Han satt med i juryn för tävlingen och har varit projektledare för konceptarbetet.

- Antalet besökare ökar för varje dag, men redan första dagen var det folk här. Jag tror att studenterna känner att det är deras hus nu. Det behövdes den här nystarten för att ta fram den känslan, säger Patricia Berndt som är driftchef på Kollektivet, medan hon och Niclas visar runt i det nästan färdigrenoverade Kollektivet.
Här i Paraden saknas fortfarande några sittdynor, bord och tavlor. Men färgen på väggarna är ny och utanför konferenssalen har en vägg tagits bort och ersatts med en kuddhörna. Den stora gula är en fatboy med plats för två.

Här finns eluttag och mikrovågsugnar och en bulletin board, en levande vägg som fungerar som anslagstavla. Nattklubben har gjorts mer flexibel så att den också kan användas för konferenser och den har fått en helt ny bar.
- Temat är cirkus, samma som i restaurangen, förklarar Niclas. Det är en restaurang-inredningsfirman som tagit fram konceptet.

I restaurangen dras blicken till de stora blanka öltunnorna i koppar, tidigare dolda av en vägg, nu bakom glas så att de syns ordentligt.
- Det är faktiskt en ölproducent som använder dem för att brygga öl i, berättar Patricia.
På dagtid ska här vara café och studieplatser. Sen blir det pub och restaurang.
- Tanken är att huset ska fylla alla behov en student har, dygnet runt, säger Niclas. Det ska vara ett andra hem, ett vardagsrum, där av namnet Kollektivet. Studenter bor litet, man ska kunna mötas många och ändå ha hemkänsla. Det här är ju den enda universitetslokalen på stan.

Studenterna Jacob Netin Olofsson och Elias Ibrahim.Vid ett bord i restaurangen sitter Jacob Netin Olofsson och Elias Ibrahim(bilden till höger) som läser tredje året på affärsjuridik.
- Vi visste inte att man kunde sitta här och plugga, det fick vi reda på idag, säger Elias. Men det är en bra studiemiljö, eluttag överallt. Och det är nära hemifrån.
- Jag kan inte plugga hemma, det är för mycket som distraherar, säger Jacob. Jag måste se andra som pluggar för att kunna plugga.

Märkesbacke på väggarna är också ett mycket uppskattat inslag i nya Kollektivet. Märkena pryder väggarna vid den gamla huvudentrén som nu är kvällsentré. ”Arbetarkonsten” som pryder väggen i bakgrunden, är K-märkt och får inte röras.
- Här kommer vi ställa upp pingisbord, berättar Patricia.
- Tänk om våra konferensgäster skulle börja spela pingis med studenterna, det hade ju varit drömmen, säger Niclas.

Huset har också fått en ny dagentré vid de helt nya kontoren som nu ligger i gatuplan. Tidigare låg kontoren en våning upp, men det våningsplanet är uppsagt och här ska det bli studentbostäder istället.
- Vasaparken är fastighetsägare, LiU och Kårservice hyr lokalerna, men kårhuset drivs av Kårservice förklarar Patricia.

Märkesväggen i nya Kårhuset Kollektivet. Hur mycket från idétävlingen finns med i ombyggnaden?
- Det var egentligen en vinnare och ett hedersomnämnande. Bidraget som vann har givit mest till konceptet och verksamheten i huset, medan hedersomnämnandet givit mest till hur inredningen blivit med mycket färg, geometriska former och lekfullhet, berättar Niclas. Båda förslagen tryckte på det här med studieplatser och ett tydligare fokus på studenterna. Det tycker jag vi fått fram i renoveringen.

Lite finputsning och komplettering återstår som sagt ännu. Men till invigningen den 14 oktober ska allt vara klart. Då blir det spektakel, lovar Patricia och Niclas.
- Invigningen är ett bra sätt att visa upp allt som Kårhuset Kollektivet har att erbjuda!

Tidigare artiklar:

Nya Nationernas Hus