Efterlängtat hus invigt

Runt tusen studenter, medarbetare och andra hade slutit upp för att övervara den högtidliga invigningen av det nya studenthuset på Campus US. Som nu äntligen är, nästan, klart.

Hus 511 på Campus US.Det stod folk över allt och på alla nivåer i det nya huset. Arrangören uppskattar att runt tusen personer slutit upp till invigningen. De 700 lunchmackorna tog i alla fall snabbt slut. Men så var invigningsdagen också väl vald, den här dagen var det upprop för de nya studenterna på Medicinska fakulteten. Vilket välkomnande!

Första spadtaget togs en gråkall dag i oktober 2013. Men huset har varit på tapeten länge, som rektor Helen Dannetun uttryckte saken i sitt invigningstal. Redan 2010 konstaterades att universitetet behövde nya lokaler på Campus US. Och behovet har inte minskat sedan dess. Med bland annat fler platser på läkarprogrammet har behovet snarare ökat.
Byggnation av Hus 511Sedan det där första spadtaget har det sprängts och byggts på området. I maj 2014 var det svårt att föreställa sig att i den två våningar djupa byggropen skulle ett helt nytt hus vara på plats ett år senare (bilden till höger).

Dagens studenter är morgondagens medarbetare, sa regiondirektör Mats Uddin i sitt invigningstal. Så dagens studenter borde ha de bästa förutsättningar att bli bra medarbetare.
I det nya Hus 511, som med bryggor och glastak byggts ihop med det renoverade Hus 001, mer känt för Linköpingsborna som Öron-, näsa-, halskliniken, finns lärosalar, hörsal, casesal, grupprum, studentkök och samlad studentserivce. På de över planen finns kontor och arbetsplatser för i stort sett alla medarbetare som hittills huserat i Hälsans Hus. Allra överst finns en takterras varifrån man har en fantastisk utsikt över en ganska stor del av Östergyllen.
Mingel under invigningen av Hus 511, Campus USByggnaden bidrar också till ett mer samlat och livligt campusområde kring kårhuset Örat.
Den nya byggnaden, ritad av Carlstedt Arkitekter, är 8 000 kvadratmeter stor och den renoverade byggnaden 4 000. Glasfasaden är en så kallad hybridfasad, ett dubbelt glasskikt med belysning mellan, Consensus ordförande Matilda Strömberg klipper bandetskapad av den amerikanske konstnären Spencer Finch.

Hus 511 – själva namnet låter ju inte särskilt spännande. Dekanus Johan Dabrosin Söderholm lanserade en bättre idé i sitt tal. Med undantag för Hasselquistsalen, uppkallad efter Fredrik Hasselquist, naturforskare, läkare och lärjunge till Linné, och med rötter i Östergötland, har salar och mötesrum fått namn efter medicinalväxter. Det kan kanske vara en anledning att kalla huset för växthuset?

In i det sista skruvades och fejades det för att huset skulle bli klart till invigningen. Så sent som på förmiddagen samma dag var byggnadsarbetare och grejade med något i taket och kvarlämnade byggsaker skvallrar om att allt inte är riktigt, riktigt klart. Men en galen byggtid är i stort sett över. Invigningslåten, Our House med gruppen Madness, var hur som helst väl vald, både vad gäller titel och artist.

Äran att klippa bandet fick Consensus ordförande Matilda Strömberg. Vilket hon gjorde med en uppmaning till studenterna:
Använd huset!
Ta väl hand om det!