Hide menu

Well attended info meetings

What exactly is planned for the new Origo building, a consolidated university library, new offices in the D Building and a collaboration building in Zenit? The two first info meetings on Campus LiU 2015 were well attended.

Sketch of Origo 2, Zenit and D Building. Image: Fojab arkitekterMany university employees will be affected if plans for Origo 2 and new offices in the D Building are realised. University Architect Karolina Ganhammar presented the plans at two info meetings.

In brief, the plans concern the following:

• The current Origo will be demolished, making way for a new, higher building, with the working name Origo 2. The basement with archives and culvert will be kept.
  • Origo 2 will bring together all student services, which are currently spread over several buildings, and a modern, consolidated university library.
  • Origo 2 will also be Campus Valla’s entrance building, something the university currently lacks.
  • When the library moves from the D Building, this building will be converted to office space for university services and deans’ offices. Existing teaching spaces in the D Building will be converted to offices and new teaching spaces will be built in the library hall.
  • Zenit will be a collaboration building where the Innovation Office and the holding company currently at Mjärdevi will be gathered.

University Architect Karolina Ganhammar is talking about Campus LiU 2015One aim of Campus LiU 2015 was to try to consolidate all university services in a single building, instead of in seven buildings as it is today. By bringing everyone to a single building, the university can cancel rental agreements for other buildings, which will save money. It is expensive to use office space the way we do today, with constant moves and rebuilds, as the organisation changes.

Student services are also spread right across the campus. And it is important to keep in mind, that in the end, we are making these changes for the students.

One question that came up at the meetings concerned the temporary offices, while the work is ongoing.

Where will we have our offices while the building is demolished and construction is underway?

Audience in Key1The offices will be in a combination of existing buildings: Terra and the G Building, and possibly also temporary buildings in the parking lot between the Key Building and Campushallen. It is important that this stage is handled well.

There will be two more info meetings about the planned changes:

• Wednesday 5 February, 12.00 – 13.00. Room Key1, Key Building
  • Thursday 6 February, 16.00 – 17.00. Room Key1, Key Building

Don’t miss your chance! If you have unanswered questions, ask University Architect Karolina Ganhammar and her colleagues at the Facilities Management Office. She will also give an interesting presention of design issues from other universities in Sweden and worldwide.

Elisabet Wahrby 2014-01-30

Comments: RSS with the latest comments on this article

Closed for new comments.

2014‑02‑07 08:55
För de brandmän som vill besöka universitetet ses nog detta val av plats för en "entrébyggnad" som logisk; för övriga är det den sämsta platsen på hela universitetet.

En entrébyggnad skall väl bjuda in och locka besökare bland de som reser förbi (då är det väl bra om huset är synlig för förbipasserande) - samt välkomna besökare från det håll de flesta kommer. Här skulle t.ex. ett höghus synligt från motorvägsinfarten och Vallarondellen vara mycket effektivare.

Dessutom, om det inte är några större fel på nuvarande Origo, så förstår jag inte varför man river ett hus när det fortfarande finns stora ytor att bygga nytt på?

Hur många toppforskare skulle kunna rekryteras istället för att genomföra detta bygge?

Det är möjligt att artikeln är otydlig, men jag har svårt att förstå varför detta hus behövs, och inte kan ersättas ett mindre till eller nybygge? Vilka synergieffekter antas uppnås genom att samla studenttjänsterna?

Jag hoppas att den inte bara handlar om att tillföra ett "snyggt" hus till ett "fult" campus? LiU och dess ursprungsbyggnader på Valla är ett av få riktigt bra saker med start i Sveriges sena 1960-tal.

Page manager: elisabet.wahrby@liu.se
Last updated: 2014-02-04