De får göra om Nationernas Hus

”Studentoasen på Ågatan” blev vinnare i idétävlingen om hur nya Nationernas Hus ska se ut i framtiden. Ett långtgående förslag där man bland annat vill slå ut golvet mellan våningarna.

Det vinnande laget i tävlingen om Nationernas HusEn lördag för några veckor sedan träffades ett 20-tal studenter i Nationernas Hus för att under en dag släppa loss kreativiteteten och formulera sin idé om hur man vill ha sitt favorithäng på stan. Uppgiften var att skapa en ”moodboard”, ett collage som beskriver stämningen eller känslan i en plats eller i en design. Varje board skulle ha ett motto.

Nu är tävlingen avgjord. Med motiveringen: ”Förslaget har det mest genomtänkta konceptet som på ett uttömmande och komplett sätt har behandlat de vid tävlingen ställda utgångspunkterna: Varför ska LiU finnas på stan, Namn, Innehåll och Miljö”.
Bakom förslaget står studenterna Johan Högdahl, Kristofer Lidström, Mika Lindahl, Martin Gollvik och Patrik Jutterström.

Markus Anderssons lag fick hedersomnämnande.- Området kring Nationernas Hus är väldigt krogtätt, säger Kristofer Lidström. Därför tänkte vi bort krogkonceptet och försökte istället skapa ett campus på stan med möjlighet till fika, studieplatser, restaurang på kvällstid och loungekänsla istället för dansgolv. Vi visste inte ens att det fanns en övervåning i huset, det var därför vi förslog att man skulle slå ut golvet.

Förutom rikspresentkort till alla lagmedlemmar samt diplom kommer vinnarna nu att få vara med i utvecklingen av Nationernas Hus. Men om det blir exakt som förslaget är inte säkert. Nationernas Hus är ett gammalt Folkets hus, det är K-märkt och dessutom måste man förstås höra med fastighetsägaren.

Den vinnande moodboardenYtterligare ett lag kommer att få vara med när nya Nationernas Hus tar form. Med mottot Tillgänglig Öppenhet fick Nike Hansen, Ida Thurell, Markus Andersson och Johan Bremin ett hedersomnämnande i tävlingen och fick också diplom av prisutdelarna Karolina Ganhammar, universitetsarkitekt och Mats Arwidson, biträdande universitetsdirektör vid prisceremonin i Colloseum.

Men varför ägnar man en hel lördag åt att klippa och klistra?
- Jag brinner för studentkårsarbetet, säger Kristofer Lidström. Jag går GDK, Grafisk Design och Kommunikation, så det ligger ju inom mitt intresseområde. Och jag tycker att när man nu kan vara med och påverka så ska man ta chansen.

Läs mer om tävlingsdagen på Nationernas Hus

Elisabet Wahrby 2013-12-10