Nya Nationernas Hus

Den 9 december avgörs vilket förslag som vinner idétävlingen om nya Nationernas Hus. En tävling där studenterna fått släppa loss kreativiteten och skapa sin idé om sitt favorithäng på stan.

Studenter skapar moodboardOmkring 20 studenter hade antagit utmaningen att vara med och skapa nya Nationernas Hus, en idétävling arrangerad av Kårservice och LiU i samarbete.
- De tävlande träffades på Nationernas Hus en lördag, delade in sig i lag om mellan två och fem deltagare i varje och arbetade under hela dagen, berättar universitetsarkitekt och tävlingsarrangör Karolina Ganhammar.
Till sitt förfogande fick de tävlande först information och lite inspiration i form av bilder bland annat från Helsingfors universitet. Med helt fria tyglar fick de sedan gå loss på materialet, som kartong, papper, gamla inredningstidningar, sax, lim, tuschpennor, ritningar över lokalen och ark med färgprover för att försöka beskriva sin idé om ett nytt Nationernas Hus.

Uppgiften var att skapa en eller två ”moodboard” per lag, alltså ett collage som beskriver stämningen eller känslan i en plats eller i en design. Varje board skulle ha ett motto.
- Det här är ungefär som vi fick göra under arkitektutbildningen, säger Karolina Ganhammar. Lagen tävlar också anonymt, vilket är vanligt i arkitekttävlingar.

Studenter skapar moodboardVinnaren i tävlingen kommer att utses den 9 december i Colloseum. Då kommer alla tävlingsbidragen att sättas upp och vinnaren utses. Priset är ännu hemligt, men tävlingsarrangören kan avslöja att det rör sig om lite mer än en LiU-give away.
Juryn består av Karolina Ganhammar, biträdande universitetsdirektör Mats Arwidson, studentrepresentanterna Nicklas Söör och Joanna Rutkowska.
- Jag vet inte i vilken utsträckning vi kan förverkliga förslagen. De tävlande fick ju helt fria tyglar, huset är dessutom K-märkt och så måste vi förstås höra med fastighetsägaren. Men det kommer att utgöra en inspiration för hur vi går vidare, säger Karolina Ganhammar.

Nationernas Hus är ett gammal Folkets Hus, miljön är inte världens roligaste och därför är lokalerna inte särskilt väl utnyttjat.
- Det här är ett kul och enkelt sätt att fånga upp studenternas idéer om hur de vill ha sitt vardagsrum på stan, säger Karolina Ganhammar. Det är också roligt att alla tre kårerna var representerade under tävlingen.

Vill du se tävlingsbidragen?
De visas i samband med prisutdelningen den 9 december i Colloseum klockan 12.45.

Se också 24Correns program Student
Niclas Söör berättar mer om tävlingen och också visar runt i lokalerna som nu ska få sig en välbehövlig ansiktslyftning.

Fotograf under tävlingen: Karolina Ganhammar

Elisabet Wahrby 2013-12-02