Hide menu

Completed “Campus LiU” projects

Campus LiU has been under way since 2012 and covered a range of major and minor new constructions, renovations and extensions. Many major projects can now be ticked off the list.

Study places and recreation areas

New study places in A Building at Campus VallaWhat students requested most is more study places. At the end of February 2013, 150 new study places were inaugurated in A Building. Now there are new tables, chairs and power sockets for computers and other electronic devices around the open area by the ACAS auditorium.
At about the same time, D Building got new study places.

The recreation areas in C Building, Campus Valla, are to be given a makeover. In the spring of 2014 a project began for which the students themselves were responsible for the ideas. The idea is to begin in Colosseum and then move on to other areas.
Around 30 classrooms, and the corridors, in the oldest parts of C Building were repainted at the beginning of 2013; the toilets were also renovated.

“Hyllan”, in Kårallen Building above Amigo, was a deserted and rather dull corner until autumn 2013. Then it became a rather cosy library lounge with the name Chilla.

Bild: Nya möbler med eluttag vid Blå TorgetThe common area Blå Torget in the B Building underwent much-needed improvement in association with the renovation of the D Building, when the student kitchens and common areas “disappeared”. Previously, Blå Torget was rather underused. In the summer of 2016, however, it was completely renovated, and 50 new seating places and a new student kitchen were created. The lantern roofs were given prominence, and now allow daylight to enter, while the furniture has been renovated. More power sockets have been installed.

The Valla Library created around 50 new study places in various variants, using furniture from Återbruket, during the autumn of 2017. The places are also a test in preparation for the move to the new student building.

Restaurants and cafeterias

ZodiakenThe Zodiaken Tea and Noodle Bar in Zenit Building opened in autumn 2012. Here you can choose your own combination of Asian dishes, at a level that’s good for both stomach and wallet. Or you can just have a coffee. All served in the setting of a traditional library. The collaboration with Akademibokhandeln, the bookstore, at the grand opening was something quite unique.

Café Moccado opened its doors in A Building in October 2012 and in C Building in March 2013.

The University Club opened in November 2012, a completely new kind of meeting place on Campus Valla for university staff and their guests. This was the former Vallfarten restaurant, which has been renovated and modernised to be suitable for lunches, meetings, relaxation, seminars and after-work socialising.

Carlson’s Barbeque in C Building, Campus Valla, was opened in March 2014. LiU was the first to introduce this concept, with Swedish quality and an American touch, with hot sandwiches such as pulled pork or vegetarian in combination with various side dishes. The frozen yoghurt trend has also caught on, a solution where you help yourself to the ingredients you want from a buffet, and pay by weight.

Café Prego in Kåkenhus Building jumped the gun and started serving coffee and snacks, but expanded in the autumn to start serving lunches.

Student kitchens

The students constantly requested more microwave ovens.
In the beginning of 2013, G Building got its own student kitchen with both microwave ovens and fridges next to the study places.

The first – and so far, onlystudent kitchen in Täppan Building was opened by the Vice-Chancellor in April 2013. The kitchen has 15 microwave ovens, fridges, sorting of household waste, and is adapted for physically handicapped people with features such as ovens and sinks placed low.

At Blå Torget, a student kitchen with microwave ovens has been set up.

In the C Building, a new student kitchen has been built, another has been renovated, and several microwave ovens have been installed.

A mobile microwave cart with 18 microwave ovens has been available at lunchtimes in the Key Building since 2016.

Classrooms

Trial classroom in C Building Three trial classrooms in C Building were set up in the autumn of 2012 so that students and lecturers could have the chance to have a say on what a modern class room should look like. During the spring of 2013 a survey was also carried out in which 77 people involved in education in different ways answered questions about what a good classroom should look like.

Projectors will be standard fittings in all joint LiU rooms. The last projector was installed in the end of October. Now there are a total of 150 projectors as basic fittings in all joint LiU classrooms on three campuses.

Wireless networks are important at a university. The work on developing and expanding the wireless network across the whole university began in the spring of 2013; in June that year, the new system was launched across virtually the whole of LiU.

The C4 auditorium in C Building on Campus Valla received a thorough facelift in the autumn of 2013. Now it has completely new auditorium furniture with blue chairs, power sockets for every seat, a new podium and boards that are handled manually.

Bild: Teknik i Sal S41, C-husetRoom S41 in the C Building was opened as an ALC, Active Learning Classroom, in the spring of 2018. An ALC was tested during the Vallastaden housing and social planning exhibition in 2017, and experiences from this were used when designing the new ALC in the C Building.

The room contains seven round, fixed tables for the students, with one place for the teacher. It is possible at each table to connect a computer, telephone or iPad, and each table is connected to a wall-mounted screen. The teacher can determine what is to be displayed on the screens. The room also has conventional whiteboards, and the possibility to display images in large-screen format on one of the walls. The ALC offers many variations and possibilities, and it is intended that the room will support different types of teaching method.

The doors of all teaching rooms in the C Building have been replaced by glass doors.

The D Building

Bild: Rektor Helen Dannetun inviger det ombyggda D-husetRefurbishment of the D Building started in January 2016. The parts affected were teaching rooms, and the activities housed in rooms along Mäster Mattias väg. The teaching rooms were converted to offices for University Services, the university management, and deans’ offices, all of whom had previously been located in the Origo Building. Two divisions from the Department of Behavioural Sciences and Learning had their premises renovated. The refurbishment also means that the library staff moved to temporary offices, where they will remain until the student building has been completed.

All co-workers had moved into or moved back into the D Building by April 2018, when Vice-Chancellor Helen Dannetun officially opened the new premises.
Dismantling of the Origo Building started immediately after this, to make way for the new Valla Student Building.
In the autumn of 2019, renovation of the final parts of the D Building will start, and a further three divisions of University Services will move into these in the spring of 2020.

Kåkenhus Building

Long passage where study spaces were createdKåkenhus Building is the main building on Campus Norrköping. There are large public areas here, which before the renovation were seen as empty and bare. The aim of the university was to make Kåkenhus Building more dynamic by filling in and making better use of the large spaces.

In March 2013 a thorough refurbishment of Kåkenhus Building began. One change was the creation of a natural flow through the building. The former, somewhat anonymous entrance from Skvallertorget was given a clearer identity with a café and study spaces.

The students had been requesting more study spaces of different kinds. In the long passage that runs through the building, which used to be more or less empty, zones with study spaces both for individual study and for group work were created. The students now also have got better kitchens and more of them.

The open-plan office solution was another major change. This was created for the Department of Science and Technology and the external research institute Acreo, in response to requests from the staff themselves.

We can now speak of Kåkenhus Building having three well-defined entrances. Besides the entrance from Skvallertorget, there is now an entrance from the footbridge that connects Kåkenhus Building with Kopparhammaren Building on the other side of the river Strömmen. In addition, the library has a completely new entrance on the third floor. The Vice-Chancellor officiated at the inauguration of Kåkenhus Building in January 2014.

Kopparhammaren 2 Building

Kopparhammaren 2The ground for Kopparhammaren 2 Building on Campus Norrköping was first broken in August 2013. At the ceremony Vice-Chancellor Helen Dannetun, County Governor Elisabeth Nilsson, councillor Lars Stjernkvist (S) and representatives of Klövern, the owners of the building, were all holding the spade as the first hole was dug.

By signing the lease for Kopparhammaren 2 Building, LiU gained the use of 5,000 square metres of premises in return for parts of the Spetsen area and the Gropen Building, and a more coherent campus area around the new campus bridge into the bargain.

Kopparhammaren 2 Building consists of a group of three buildings, one of which burned down in 2010. Klövern built a new building here; one building was renovated and the third building is leased to LiU at a discounted rate for potential future needs.

Environmental objectives were set high before building work began. With features such as sedum roofing and solar panels, the newly built part is classified as an Environmental Building Gold Class and the newly renovated part as Environmental Building Silver Class.

But building in an environmentally friendly way in an area of cultural interest such as an industrial landscape is not that simple. Finding the balance between cultural interest and environmental concerns can be difficult. The aim, however, has not been to reconstruct the building that burned down – a building that turned out to be the oldest industrial building in Norrköping – but rather to build a new building that fits in with the old ones. Kopparhammaren 2 Building presented many challenges. With its location right next to the river Strömmen, it has been rather like building in Venice.

In October 2014, just over one year after the first ground was broken, Vice-Chancellor Helen Dannetun was able to cut the ribbon and declare Kopparhammaren 2 Building open.

The final stage of Kopparhammaren 2 started its renovation during 2017. Since LiU has given notice of termination of its tenancy of Bomullsspinneriet (as a stage in the process of collecting all operations around Strömmen and Campusbron), new premises for education were required. The old textile factory has been lovingly renovated in order to preserve its value as cultural heritage. Bomullsspinneriet had been emptied by June 2018, and Kopparhammaren stood ready to receive students for the autumn term.

New HUB

Nicer seats in HUBHUB, the branch of the University Library on the University Hospital Campus, was looking its age somewhat when a team of active student union members took the initiative in the spring of 2013 to try to give the library a makeover. It was not so much a total renovation, more of a facelift with flexible study spaces and group work spaces, nicer seats, new paint on the walls, repainted shelves, new lighting and a new floor. The refurbishment had to be done in the summer when there are few students at the university.

To make it in time they had to jump the gun. So by the end of May 2014 the library staff, aided by specially hired students, had already begun to empty the bookshelves and pack the books in pallet boxes. By 9 July, the library was empty, a “mini HUB” was set up in a classroom, and renovation could get under way.

Intensive renovation work ran all summer to be ready for the inauguration on 7 October 2014.

University premises at the University Hospital Campus

Hus 511 på Campus US.As long ago as 2010 an inquiry concluded that the university needed new premises on the University Hospital Campus. The need now is greater than ever. One factor in this is the increase in the number of students admitted to the Medical Programme.

Further, an ambition for a new student building at US has been to create a more unified and lively campus around Kårhuset Örat.

A groundbreaking ceremony took place in October 2013 for the new Building 511. Walkways and glass roofs unite the new building with the renovated Building 001. The buildings contain teaching rooms, lecture theatres, case rooms, group rooms, student kitchens and all student services. The upper floors have offices and workplaces for university personnel.

The construction period has involved a certain amount of noise and problems. Not only is Building 511 located on a rock outcrop, it was designed with two floors under ground level. This required several months of blasting. It also required extreme care, since the blasting was being carried out close to existing buildings, and in the vicinity of sensitive research equipment in the surrounding buildings.

The new building, drawn by Carlstedt Arkitekter, has a floor area of 8,000 square metres, while the renovated building has 4,000. The glass façade is of the type known as a “hybrid façade”, which consists of a double glass layer with illumination between. It has been designed by the American artist Spencer Finch. The building has lecture theatres and meeting rooms named for well-known and less well-known medically active plants. The building was opened on 24 August 2015 by Consensus chairman, who encouraged people: Use this building! Care for it!

Building 448 was opened in January 2016, one of the four new buildings connected to the hospital main building. The floor devoted to LiU has a lecture theatre for 130 people, a case room for 80-90 people, teaching rooms, five tutorial group rooms, and student kitchens.

LiU has acquired new premises also in Building 443, with occupants that include the Center for Medical Image Science and Visualization (CMIV), a major research division with, among other things, computer tomography, magnetic resonance imaging, and visualisation tables. The Dermatology Clinic with its large research division for clinical trials is also housed in Building 443.

Bild: Märkesbacken i Kårhuset KollektivetKårhuset Kollektivet

Nationernas Hus in central Linköping was given both a new name and a new appearance in 2015. The premises were originally Folkets Hus: the decor wasn’t particularly attractive and use of the premises was not optimal. Thus, a competition for students was set in motion, and two years later parts of the winning submission had become reality in the building with a new name: Kårhuset Kollektivet.

 

 


Page manager: elisabet.wahrby@liu.se
Last updated: Thu Sep 06 16:25:44 CEST 2018