Siktar på en klassiker

År 2013 stod hon på ett par skidor för första gången, i lånad utrustning. Häromveckan genomförde Solmaz Filiz Karabag ”Halvvasan” som troligen den första kvinnliga turkiska medborgaren. Nu siktar hon på En svensk klassiker.

Bild: Solmaz Filiz Karabag i mål efter Halvvasan. Foto: PrivatNär Solmaz Filiz Karabag kom till Sverige och LiU som gästdoktorand första gången 2005 hade hon inte sprungit sedan hon var barn, aldrig cyklat, simma kunde hon bara hjälpligt. Och absolut inte åka skidor.
- Men det blir mycket tråkigare att se snön och känna att det är något besvärligt. Jag vill hellre se på snön som något positivt.

Så efter att hennes pojkvän och en kollega tjatat på henne, lånade Solmaz skidutrustning och åkte på golfbanan.
- Jag ramlade många gånger, hade blåmärken över hela kroppen. Sen köpte jag egen utrustning, då blir det som att jag måste åka eftersom jag har sakerna.
I snöfattiga Linköping är inte träningsmöjligheterna så många. Solmaz följde med pojkvännen norrut några gånger och fick lära sig av en riktig skidlärare.
- Stå rakt! Var glad och stolt, lärde han mig. Och det funkade faktiskt.

Det funkade så bra att Solmaz i år ställe upp i Halvvasan, 45 kilometer.
- De hade sagt att det skulle regna, och det gjorde det. Jag tänkte att jag kunde ju faktiskt bryta loppet när jag ville. Men redan efter några kilometer märkte jag att jag kan ju! Jag klarar hela vägen! När jag kom i mål kändes det som jag hade kunnat åka lika långt till. Hela loppet tog sex timmar och tolv minuter. Jag ramlade i några uppförsbackar och hade lite svårt att ta mig upp, jag hamnade ute i kanten. Men sen lärde jag mig att ta min plats, och nästa gång ska jag göra annorlunda.
- Vasaloppet är en folkfest, fortsätter Solmaz. Alla är glada, naturen är fin. Eftersom jag är intresserad av turism och organisation så blev det också en yrkesmässig erfarenhet. Vasaloppet är unikt som turistevenemang, att hela samhället ställer upp är en stor och bidragande del i det.

Bild: Solmaz Filiz Karabag i mål efter Halvvasan. Foto: PrivatTurkiet är ingen stor vintersportnation, trots att det i östra Turkiet finns ganska mycket snö och kan bli riktigt kallt. När Solmaz växte upp åkte hennes bröder ibland skidor, och då utför. Men aldrig Solmaz.
Söker man i Vasaloppets resultatdatabas ser man att det förutom Solmaz Filiz Karabag, bara finns en kvinna som angivit Turkiet som nation, men hon har ett typiskt svenskt namn. Solmaz kan alltså vara den första turkiska kvinnan som åkt Vasaloppet!

Det har blivit några vändor mellan Turkiet och Sverige för Solmaz. Hon fick stipendium för en post doc-tjänst och kom tillbaka till LiU 2008, återvände till Turkiet men kom tillbaka 2011 för en tjänst på Södertörns högskola som lektor i turism. Sedan 2013 är hon docent och lektor i industriell organisation på IEI.

Nu siktar Solmaz på Öppet spår 2018 för att sen kunna göra En svensk klassiker 2019. I sommar tänker hon utveckla sin simning och har hittat en bra simklubb i Linköping.
- När jag kom till Sverige kunde jag inte ens cykla. Det gör man inte i Turkiet, det kan vara farligt. I Sverige kan man inte leva utan cykel, det är ett sätt att transportera sig. Så jag lärde mig. Det var roligt, men krävande.

Det samma gäller löpning. Solmaz hade inte sprungit sen hon lekte som barn när någon övertalade henne att ställa upp i Blodomloppet.
- Det var väldigt tröttsamt. Men sport ska ju vara roligt, därför började jag springa och träna. Jag tävlar mot mig själv, distans är viktigare än tid. Sedan dess har jag sprungit några olika lopp, bland annat Midnattsloppet.

Du verkar väldigt målmedveten. Vad driver dig?
- Jag har alltid varit målmedveten. Redan när jag var barn visste jag att jag inte ville bli som mina släktingar, hemmafru med många barn. Hade jag bott kvar i Turkiet hade jag förmodligen suttit och ätit kebab och baklava med mina vänner. Men här är samhället annorlunda. Sport är en del av den svenska kulturen, man har tid att njuta av naturen och det är ett sätt att umgås. Jag hoppas jag kan vara inspiration för andra, kan jag så kan alla. Träning är dessutom bra att kombinera med mitt jobb. Sport hjälper mig att fokusera på jobbet och jag blir mer produktiv.

Elisabet Wahrby Thu Mar 16 09:26:07 CET 2017

Sidansvarig: elisabet.wahrby@liu.se